Spoznajte okuse naših krajev
Hladne predjedi
FRIKA S TLAČENKO IN SLADKO KISLO ČEBULO
Tlačenko se dela in navadno tudi jè v času kolin. Navada je bila, da je vsaka hiša na podeželju redila prašiča in prav v tem mrzlem zimskem času so potekale koline. Za njeno pripravo se uporablja manj kakovostne dele mesa, največkrat se glavo z dodanimi začimbami v modelu skuha v svinjski juhi, nato ohladi in na tanko nareže. Največkrat se je tlačenko jedlo s kruhom ali s toplim kuhanim krompirjem.
FICOV TOČ S POLENTO
FIŽOLOVA OMAKA Z LOKALNO KLOBASO IN KISOM
Ime te jedi ni zelo znano, gre pa za jed iz fižola, klobase in vinskega kisa, ki se jo postreže s polento.
POLENTIN KANAPE Z BAKALARJEM IN PRAHOM BRIŠKIH OLIV
Polenovka je v te kraje prišla v času Benečanov. Bila je poceni živilo, dostopno širši množici. Benečanski trgovci so sol zamenjali za suho trsko, v narečju imenovano »štokviš«. Največ se ga je jedlo v postnem času.
FRTALIJA Z OHROVTOM IN ZAPEČENO SKUTO Z OREHI
vegetarijansko
Frtalija je neke vrste omleta, sestavljena iz jajc, moke in mleka ali vode. Vanjo so tradicionalno primešali še kakšen ocvirek in zelenjavo, na primer spomladi koromač, v zimskih mesecih pa ohrovt. S frtalijo so mame nekoč nahranile celo družino, ki je bila takrat običajno številčna, s 5 do 8 otroki.
POGAČA IZ OVSENIH KOSMIČEV Z BUČO NA NAČIN ŠAOR
vegansko
Najbolj tipična je bila pogača iz polentine moke, ki so ji občasno dodali še rožiče, oves, …
LOKALNI SIRI Z BRESKOVO PIKANTNO MARMELADO IN OREŠČKI
Vipavska dolina je znana po breskvah in proizvodih iz njih – sokovih, marmeladah. Preizkusite to malce posebno, rahlo pikantno verzijo breskove marmelade.

REPA ZA MOJO GORIČANKO
MARINIRANA REPA Z OREHI
vegansko
jed, pripravljena ob 70-letnici Nove Gorice
Nastala je kot jed, ki smo jo oblikovali ob 70-letnici Nove Gorice in se navezuje na zgodbo o mineštri »Ooo, ti moja Goričanka«, ki jo lahko preberete na tej povezavi.
MLADI SIR V OLJČNEM OLJU S CVETOVI KOROMAČA
Cvetovi koromača so najbolj značilna začimba za te kraje, ki se lepo poda k mesnim in zelenjavnim jedem.
KUHAN PRŠUT V TESTU S HRENOM IN GORIŠKO SEVKO (JABOLKOM)
Gre za tipično velikonočno jed. V času velike noči se je kuhalo na pol sušeno svinjsko pleče, z dodatkom lovorja in popra, ki se ga je nato narezalo na rezine in postreglo s sladkim maslenim kruhom in hrenom. V lokalni tradiciji se je na velikonočno soboto te jedi skupaj s potico in pirhi najprej neslo blagoslovit k maši, šele nato se je družina zbrala ob mizi in uživala v pripravljenih velikonočnih dobrotah.
REZANA SALAMA IZ PRVAČINE (»PRVAČKI ŠALAM«) Z DOMAČIM MLEČNIM KRUHOM
Salama je suhomesni izdelek, ki je nekoč na Primorskem zorel v skoraj vsaki vaški kleti. Med domačijami se je odvijalo pravo tekmovanje, kdo bo imel najboljši »šalam, ki med postopkom zorjenja dobi specifičen okus »po kleti«. Ta »šalam« izhaja iz vasi Prvačina.
Tople predjedi

OOO, TI MOJA GORIČANKA
OHROVTOVA KREMA Z ZELENJAVNIM JEČMENOM
vegetarijansko
Vabljeni k branju kratke zgodbe o njenem nastanku na tej povezavi.

RAVIOL IZ POLENTE S KISLIM MLEKOM, PRŠUTOM IN ŽAJBLJEM
jed, pripravljena ob 70-letnici Nove Gorice
Iz lokalnih sestavin in tradicije. V kmečkih družinah se je doma največkrat jedlo domače kislo mleko s polento in ocvirki in iz tega izhaja tudi ta jed.
Glavne jedi
ZAPEČENI TELEČJI JEZIK, JURČKI, LOKALNI RADIČ IN PINJENEC
V času kolin, ki so se izvajale v zimskih časih, so manj premožni, ki si niso mogli privoščiti in rediti prašiča doma, hodili po kmetijah in spraševali, če jim podarijo (»šenkajo«) kakšen del mesa. Ob tem je bilo slišati vprašanje »A jezik lahko šenkate?«, ki mu je sledil odgovor »Aaa, jezik je za župnika, ki pride blagoslovit (»požegnat«).« V resnici pa jezika niti župnik nikoli ni dobil.
GLAZIRANA ZELENA, S PREMAZOM IZ BEZGOVIH PLODOV, FIŽOLOVA KREMA, HRUSTLJAVČEK IZ BUČNIH SEMEN IN OREHOV
vegansko
Zelena (v narečju »šelna«) je bila ena redkih vrtnin, ki so jo jeseni postavili v lonec in nato v hlev, da je počasi rastla. Sproti so trgali z nje zelene dele in najbolj znana juha je »šelinka« s pršutom. Danes je predstavljena kot veganska jed.
Sladice

FRJULKA
REZINA IZ KORUZNE MOKE, ČOKOLADE, VINA IN BRESKOVE MARMELADE
jed, pripravljena ob 70-letnici Nove Gorice
Frjulka je rezina z lokalnih sestavin in tradicije. Ime je dobila po lokalnem poimenovanju za del polja pri kraju Prvačina (»Frjula«), kjer rastejo sočne vipavske breskve.
REZINA DELTA
SLADICA IZ ČOKOLADE IN OREHOV
Rezina delta je sladica iz čokolade, jajčnih beljakov in orehov, ki jo že dolga leta pripravljajo v Hitovem hotelu Park v Novi Gorici.
ZAVITEK IZ TOLMINSKE SKUTE IN HRUŠKE
Tolminska skuta ali sirarska skuta je prihajala v Vipavsko dolino iz Tolmina. Tu je potekala blagovna menjava žito ali vino za maslo, sir in skuto, na primer 15 kg žita za 1 kg masla. V Vipavski dolini so razne jedi iz mlečnih izdelkov pripravljali pretežno ob družinskih praznikih.
SLADKI KRUH Z BRESKOVO MARMELADO
Ta jed chefa Matjaža Šinigoja spomni na otroštvo, ko ga je mama peljala v slaščičarno, kjer je zadišalo po sladkem kruhu, potresenim z sladkorjem. Tega vonja in okusa se še danes zelo dobro spominja in ga poskuša predstaviti s to jedjo.
DOMAČE OCVRTO PECIVO
MINI POLNJENE MIŠKE, MINI KROFI
V pustem času se tradicionalno uživajo sladke ocvrte pustne dobrote, ki skupaj s pustom preženejo zimo.