Nova Gorica, 7. 10. 2024 – V Hotelu Sabotin so člani Gobarskega društva pripravili tradicionalno razstavo gob. Na ogled so postavili 141 primerkov gljiv, ki so jih nabirali od Krasa pa vse do Tolminskega.
Gabriel Seljak, determinator mentor iz Gobarskega društva Nova Gorica je ob današnjem odprtju pojasnil, da je trenutno v naravi najti še veliko golobic, kar pomeni, da prava pozna jesen v gobarskem smislu še ni nastopila. Med razstavljenimi gljivami je posebej izpostavil dve redki vrsti: navadno križnolistko, ki se pojavlja predvsem na Krasu, in še en zelo lep ter zanimiv primerek, bleščavo luskarico, ki jo je mogoče opaziti v višjih legah. Ta sodi med užitne gobe, ni pa najbolj cenjena v kulinaričnem smislu. »Med približno 400 užitnimi gobami na Slovenskem je namreč le 30 ali 40 takšnih, ki so res okusne, med njimi seveda kraljujejo jurčki. Zelo okusna goba, ki si jo je tudi mogoče ogledati na razstavi, je velika tintnica; ker zelo hitro razpade, jo je treba pripraviti in postreči v čim krajšem času,« pojasnjuje Gabriel Seljak in predstavi še eno značilnost gob, njihov vonj. Eden od primerkov, janeževa livka, je svoje poimenovanje dobila prav zaradi izrazitega vonja po janežu.
Razstavo, na kateri ne manjkajo tudi »slavne« gobe, kot sta rdeča in zelena mušnica, si bo mogoče ogledati vse do srede, 9. oktobra.
Jakob Čeferin, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica, je povedal, da v letošnjem letu obeležujejo 50. obletnico prve razstave gob v Novi Gorici, ki jo je takrat organizirala predhodnica Gobarskega društva, Gobarska družina Nova Gorica. Ob tej priložnosti sta bili izdani posebna znamka in kuverta, ki si ju je mogoče ogledati v sklopu drugih filatelističnih eksponatov na temo gob in mikologije, razstavljenih v avli hotela.
Kot je pojasnila Maša Koglot iz družbe Hit, novogoriški gobarji že vrsto let sodelujejo z družbo Hit, ki je razstavo ob njenih začetkih gostila v kavarni Hotela Park, pred 27. leti pa se je ta najpomembnejša primorska mikološka prireditev preselila v Hotel Sabotin, ki je postal tradicionalno mesto za spoznavanje gob ter pokušino gobjih dobrot.
Gobje jedi v ponudbi Hotela Sabotin
Tematske kuhinje so stalnica v kulinarični ponudbi Hotela Sabotin. Vodja Hotelov Lipa in Sabotin, Leon Mavrič, je predstavil ponudbo jedi, ki so jo kuharji pripravili za letošnjo jesen: »Med 7. in 13. oktobrom vabimo na pokušino specialitet, kot so jurčkova juha v kruhovi skodelici, rezanci z lisičkami in govejimi trakci, svinjska ribica z mešanimi gobicami in bučnim štrukljem ter bučni zavitek; priporočamo pa tudi posebno pico z jurčki, gamberi in panceto, ki bo v ponudbi ves mesec oktober.«
Hotel Sabotin v letošnjem letu praznuje 70 let delovanja. V svoji pestri zgodovini se je uveljavil kot priljubljen kraj za oddih, postanek in okrepčilo. Najpomembnejše mejnike in zanimive dogodke iz pestre zgodovine stavbe, poznane kot »dvorec Puppi« si do konca leta lahko ogledate na razstavi v sejni sobi hotela.